Krochmalenie, czyli kilka słów o krochmalu

Krochmal był używany z pewnością przez babcie nie jednej osoby. Pranie należało porządnie wykrochmalić, co zajmowało dość dużo czasu. Obecnie środek ten jest dużo rzadziej używany, np. do usztywnienia obrusu, czy serwetek. Warto jednak poznać skład tego tajemniczego krochmalu. Tak naprawdę jest to woda i skrobia roślinna, które po zmieszaniu przyjmują konsystencję zbliżoną do kisielu. Jej główną rolą jest usztywnienie, czy też wygładzenie tkanin, w zależności od stężenia, w jakim jest przygotowana.
Rodzaje krochmalu
Obecnie na rynku można znaleźć krochmal w płynie lub w sprayu. Używając pierwszego wariantu, tkaninę należy namoczyć w substancji, druga opcja jest dużo wygodniejsza, gdyż wystarczy tylko spryskać materiał.
Wyróżnić można krochmal, w skład, którego wchodzi cukier. Jest on stosowany do wygładzania tiulu. Na półkach sklepowych dostępne są również krochmale syntetyczne, które bazują na soli czy kleju.
Co najczęściej się krochmali?
Obecnie nadal stosuje się krochmal do prania, choć już dużo rzadziej. Jednakże rzeczy, które według nas powinny być sztywniejsze, nadal podlegają temu procesowi, są to, np.:
- zasłony,
- obrusy,
- serwety,
- koszule,
- lniana czy bawełniana pościel,
- firany
Ponadto krochmal często dodawany jest do kąpieli niemowląt, w celu zapobiegania lub zwalczania odparzeń.
Warto jednak pamiętać, iż nie jest wskazane, aby krochmalić ręczniki czy też ściereczki kuchenne, ponieważ zmniejsza to ich chłonność. Chodzenie w zbyt sztywnej koszuli, również nie będzie należało do przyjemnych momentów. Dlatego warto robić to z umiarem.